LNSO piektdien koncertēs «Lielajā dzintarā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

29. aprīlī pulksten 19 pēc desmit gadu pārtraukuma Liepājā viesosies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), kas koncertzālē «Lielais dzintars» uzstāsies pirmo reizi. Koncerta pirmajā daļā skanēs latviešu izcelsmes komponista Gundaŗa Pones «Četri mīlas temperamenti» (Quattro temperamenti d’amore, 1960), bet otrajā daļā – Gustava Mālera «Sestā simfonija» (1904).

Mālera Sestā, kas nes pavārdu «Traģiskā», tapusi komponista briedumgados un pabeigta vienā no laimīgākajām un gaišākajām vasarām. Daudzos Mālera darbos netrūkst kontrastu, tomēr Sestā simfonija liekas sevišķi mainīga, un arī tās izskaņai ir pataupīts spējš pārsteigums. Šī simfonija nav bieža viešņa pasaules koncertzālēs, un LNSO atskaņojums noteikti ieinteresēs ne tikai zvērinātos māleristus.

1904. gada vasaras beigās Mālers vēstulē Bruno Valteram rakstījis: «Pabeidzu Sesto. Man šķiet, ka esmu bijis varens.. Mana Sestā [nākamajām paaudzēm] uzdos mīklu, ko varēs mēģināt atrisināt tikai tie, kam būs izdevies norīt un sagremot manas piecas pirmās simfonijas.»

Savukārt gudrā un švītīgā latviešu modernista Gundaŗa Pones cikls ir jaunības darbs, kas apliecina komponista īpašās saites ar itāļu kultūru un interesi par Petrarkas skaistajiem sonetiem. Gundaŗis Pone ir viena no interesantākajām personībām 20. gadsimta otrās puses Latvijas mūzikā. Mūža lielākā daļa Ponem pagāja ASV un Itālijā, un viņš ir viens no retajiem komponistiem-modernistiem latviešu mūzikā. Komponista muzikālie ideāli bija augsti, intelekts – spīdošs, personība – spilgta.

Koncertu diriģēs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga, programmu vadīs mūzikas žurnālists un LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis, solists – basbaritons Rihards Mačanovskis.

Mačanovskis ir Latvijas Nacionālās operas solists, kura lomu sarakstā ir titulloma Mocarta operā «Figaro kāzas», Valdi loma (Maskata «Valentīna»), Lesko loma (Pučīni «Manona Lesko»), Monteroni loma («Rigoleto»). Savukārt Ērika Ešenvalda operas «Iemūrētie» jauniestudējumam Rihards šobrīd gatavo Prezidenta lomu.

Biļetes sākot no 7 eiro pieejamas visās «Biļešu Paradīzes» kasēs, interneta vietnē «bilesuparadize.lv» un koncertzāles «Lielais dzintars» Informācijas centrā. Darba laiks no 10 līdz 20, svētdienās no 10 līdz 15.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu