Koncerta apskats: Džeimss Blants Rīgā (121)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Var droši apgalvot, ka šovakar "Arēnā Rīga" nenotika tikai viena paša britu romantiskā dziesminieka Džeimsa Blanta koncerts - viņu pavadīja arī mūsu pašu Latvijas sieviešu koris.

Koncerta apskats: Džeimss Blants (Rīga, "Arēna Rīga" 16.02.2009.)

Izpildījums: 10/12 Baudījums: 0-12/12 Skaņa: 8/12 Saturs: 6/12

Es nepārspīlēju. Piemēram, skaņdarba "Goodbye My Lover" laikā, kad Blants bija ērti iekārtojies pie klavierēm pašā zāles vidū, pēc liegas roku kustības un aicinājuma dziedāt līdzi piedziedājumu ("Goodbye My Lover, "Goodbye My Friend") skandēja līdzi teju vai visa publika. Milzīgā pārsvarā bija dzirdamas tieši sieviešu balsis, un tas ir skaisti! Bez ironijas.

Skaidrs, ka Džeimss Blants nav mūzikas kritiķu mīlulis, to koncerta preses relīzēs bieži minēja arī šā koncerta organizatori "Positivus Music", taču, pateicoties vienai trāpīgai dziesmai "You’re Beautiful" (tiesa, sacerēta kopā ar vēl diviem autoriem), kuras vārdi uzrunā ikvienu sievieti, ikvienu meiteni, šis vīrs iemantojis plašas simpātijas. To viņam nevar atņemt.

"Kurai sievietei gan nepatiktu, ja viņai veltītu šādas rindas, šādus komplimentus: "You’re Beautiful"," tā reiz kādā no strīdiem par Blanta fenomenu mani apgaismoja kāda sieviešu kārtas paziņa.

Kopš tās reizes esmu pieņēmis Blantu kā savdabīgu romantisko personāžu, kareivi (viņš gan ir savulaik arī bijis īsts karavīrs, dienējis Kosovā...), tādu kā balto bruņinieku un apsolīju sev šajā koncerta apskatā koncentrēties tikai uz pozitīvo; tas, starp citu, arī nav pretunā ar "Positivus Music" koncepciju. Turklāt Blants kopš 2005. gada hita nav centies būt tas, kas viņš nemaz nevar būt - nu, piemēram, eksperimentālā hiphopa vai diskopanka ideju nesējs. Viņš pieturējies pie šīs atrastās veiksmes formulas un radījis vēl virkni pieklājīgu radiosinglu.

Koncertā, kurš iesākās visai klusināti, kaut uz skatuves muzicēja pilns pavadošais sastāvs, šīs visas dziesmas arī izskanēja. Viens no Blanta lielākajiem trumpjiem ir viņa balss, vokāla signāls (ja tā drīkst teikt) ir visnotaļ spēcīgs, turklāt Blanta dziedājumā jūtamas vissīkākās garastāvokļa, emociju nianses. Arī pats dziedājums ir tonāli tīrs. Vislabāk šīs viņa balss īpašības izcēlās tieši minimāla, askētiska pavadījuma skaņdarbos - "I Really Want You", "No Bravery", "Goodbye My Lover"... Tiklīdz sāka skanēt pilnā grupa, Blants, manuprāt, zaudēja pusi no sava šarma.

Ko lai vēl šeit piebilst? Pēc koncerta beigām Arēnas gaitenī sastapu divus savus kolēģus, pēc īsas viedokļu apmaiņas mēs nonācām pie vienota atzinuma, proti, lai vai cik dziesmas Blants vēl sacerētu, pēc 10 gadiem kādā no VH1 mūzikas kanāliem rubrikā "One Hit Wonder" vai "Saldie 00" (vai kādu apzīmējumu šī desmitgade saņems) skanēs tikai viena - "You’re Beautiful".

Komentāri (121)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu