Pirmais bērns 12 gadu vecumā un citi fakti par soulmūzikas karalieni Aretu Frenklinu

Areta Frenklina Foto: AFP/SCANPIX
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Aretas Frenklinas vārds nav svešs pat tiem, kas ar soulmūziku ir uz jūs – par šī žanra karalieni dēvētā dziedātāja jau sešus gadus nav starp mums, bet viņas mūzika turpina dzīvot.

Areta Luisa Frenklina (25.03.1942.–16.09.2018.) – amerikāņu dziedātāja, dziesmu autore un pianiste, pazīstama kā "soulmūzikas karaliene", kura izpildīja arī džeza, blūza, R&B un citu žanru mūziku.

Cik spožs, tik reizē traģisks ir viņas dzīvesstāsts, un, pirms skatāties drāmu "Respect", aicinām iepazīties ar dziedātāju tuvāk. 

Frenklina ir 18 reizes ieguvusi augstāko apbalvojumu mūzikā - "Grammy" balvu, bet 1987. gada janvārī viņa kļuva par pirmo sievieti, kas uzņemta Rokenrola slavas zālē. Kas interesanti - viņa sāka muzicēt ļoti agrā vecumā un izpildīja gospeļu mūziku sava tēva baznīcā Detroitā. 

Dziedātājai ir četri dēli -

savu pirmdzimto viņa sagaidīja vien 12 gadu vecumā. 

"Es joprojām gribēju iet ārā un pavadīt laiku ar draugiem," 1995. gada intervijā sacīja Frenklina. "Es gribēju būt divās vietās vienlaikus. Bet man ļoti palīdzēja vecmāmiņa, māsa un māsīca. Viņas bieži auklēja bērnus, lai es laiku pa laikam varētu iziet."

15 gadu vecumā pasaulē nāca viņas otrais dēls. 

19 gados viņa apprecējās ar mūzikas menedžeri Tedu Vaitu, un abi sagaidīja dziedātājas trešo dēlu, kas nāca pasaulē 1964. gadā.

Jau 1969. gadā dziedātāja izšķīrās un gadu vēlāk laida pasaulē ceturto dēlu, kurš piedzima attiecībās ar viņas šoferi. 

Savukārt no 1978. līdz 1984. gadam viņa bija precējusies ar aktieri Glinu Tērmenu.

Frenklina piedzīvojusi vardarbību attiecībās. Viņas dziesma "Respect" kļuvusi par teju par himnu cilvēktiesībām un feministu kustībai 20. gadsimta 60. gados ar saviem spēcinošajiem tekstiem un lipīgo ritmu.

Kas interesanti - "Respect" nemaz nebija Frenklinas dziesma – līdz viņa to padarīja par savu dziesmu.

"Respect" ir tik cieši saistīta ar Aretu Frenklinu, ka daži neapzinās, ka tā patiesībā ir Otisa Redinga 1965. gada hita kaverversija.

Redinga versijā tā bija cieņas prasība no sievietes, kad vīrietis nāk mājās no darba. Savukārt, kad to izpildīja Frenklina, tas bija par sievieti, kas pieprasa vienlīdzību.

Savas spožās karjeras laikā viņa sadarbojās ar daudziem leģendāriem māksliniekiem, tostarp Stīviju Vonderu, Reju Čārlzu un Eltonu Džonu, atstājot neizdzēšamas pēdas mūzikā. Tāpar viņa bija arī talantīga pianiste un uzstāšanās laikā bieži spēlēja klavieres, demonstrējot savu muzikālo daudzpusību.

1985. gadā Mičiganas štats Aretas Franklinas balsi pasludināja par "dabas resursu", atzīstot viņas izcilo talantu un ieguldījumu mūzikā.

Frenklina ir bijusi klāt vairākos nozīmīgos pasākumos, tostarp ASV prezidentu Bila Klintona un Baraka Obamas inaugurācijā.

Frenklinas mūžs aprāvās 2018. gada 16. augustā 76 vecumā pēc gadiem ilgušas cīņas ar vēzi.

Jau 2010. gadā viņai radās nopietnas veselības problēmas, bet, neraugoties uz to, viņa turpināja uzstāties līdz pat 2017. gada beigām. 

"Es jūtos ļoti, ļoti bagātināta un apmierināta, zinot to, kur aizsākās mana karjera un kur es esmu tagad," atvadoties no lielās skatuves, sacīja Frenklina. 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu