LNSO 90. jubilejas ceturtais lielkoncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 90. jubilejas ceturtajā lielkoncertā šā gada 26. novembrī Rīgā, Lielajā ģildē, viesosies izcilais igauņu diriģents Olari Eltss. Koncertā skanēs Gustava Mālera Piektā simfonija, kā arī divi Baltijas komponistu skaņdarbi – Eduarda Tubina atraktīvais Kontrabaskoncerts, kur solo spēlēs Rīgā pēdējā laikā reti dzirdamais «Berlīnes filharmoniķu» mūziķis Gunārs Upatnieks, un pasaules apceļotājas Santas Ratnieces patiešām mirdzošais skaņdarbs Glittering Promenade, kas 2005. gadā pirmatskaņots Berlīnes filharmonijā un Latvijā līdz šim nav skanējis.

Olari Eltss vadīja LNSO no 2001. līdz 2005. gadam un piesaistīja publikas uzmanību ar sevišķi interesanti veidotām programmām un oriģinālām interpretācijām. Patlaban Olari Eltss ir Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents; viņš bijis Helsinku filharmoniskā orķestra galvenais viesdiriģents (2011–2014), Skotijas kamerorķestra galvenais viesdiriģents (2007–2010), Bretaņas orķestra galvenais viesdiriģents (2006–2011); Eltss iestudējis operas Igaunijas Nacionālajā operā un Arctic Opera un Rennas operā. 2016.–2017. gada sezonā Eltss debitē ar Leipcigas Gewandhaus orķestris un atgriežas Francijas Radio Nacionālā orķestra, «Helsinku filharmoniķiem», Veimāras Valsts kapelas u. c. augstākās klases Eiropas orķestriem.

Gustava Mālera (1860–1911) Piekto simfoniju (1902), ko mēdz dēvēt par komponista mīlasdziesmu, slavenais amerikāņu mūzikas žurnālists Alekss Ross apraksta šādi: «Piektā simfonija virzās caur varonīgu cīņu, murgainu sēru maršu, lekni dzīvelīgu skerco un sapņaini lirisku adadžeto līdz starojošam, korālī balstītam finālam.» Simfonija sacerēta Mālera vasarnīcā Maiernigā (Karintijā netālu no Klāgenfurtes) – Vīnes aristokrātu iecienītā Vertas ezera krastā, kur līdzās villai iekārtots īpašs komponēšanas namiņš. Piektās simfonijas Adagietto guva lielu popularitāti kā Lukīno Viskonti vizuāli iespaidīgās filmas «Nāve Venēcijā» skaņu celiņš.

Gunārs Upatnieks
Gunārs Upatnieks Foto: Publicitātes foto

Igauņu ievērojamā simfoniķa Eduarda Tubina (1905–1982) Kontrabaskoncerta (1948) atskaņojumā solists būs Gunārs Upatnieks – «Berlīnes filharmoniķu» mūziķis, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra regulārs viesmūziķis, aizrautīgs kamermūziķis, Hansa Eislera Berlīnes Mūzikas augstskolas viesdocētājs. Upatnieks un Eltss atskaņoja Tubina koncertu 2014. gada novembrī Tallinā ar Igaunijas Valsts SO.

Koncerta ievadā – Latvijas komponistes Santas Ratnieces (1977) patiešām mirdzošais opuss Glittering Promenade, kas 2005. gada 6. janvārī pirmatskaņots Berlīnes filharmonijā un Latvijā līdz šim nav dzirdēts. Santa Ratniece saka: «Pirmatskaņojuma diriģenta Andreasa Pēra Kēlera ideja bija ievadīt Modesta Musorgska «Izstādes gleznas» ar šo skaņdarbu. Tāpēc «Mirdzošajā promenādē» ir tematiskas atsauces uz divām Musorgska izstādes gleznām – «Divi ebreji» un «Katakombas».» Rīgā skanēs opusa otrā redakcija, kas veikta 2016. gada vasarā. Šī ir pirmā reize, kad LNSO pievēršas Santas Ratnieces dailŗadei.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu