Tetovējumu slēptās nozīmes (23)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Tetovējuma izvēle ir visai intīma lieta, un mūsu izvēli visbiežāk nosaka estētika un emocijas. Taču, izrādās, daudziem it kā ierastiem tetovējumu veidiem ir interesanta slēpta nozīme, raksta «Guardian».

Asaru lāses

Šis tetovējuma simbols visbiežāk tiek asociēts ar nāvi un cietumu. Noziedzīgo bandu locekļiem asara uz vaiga nereti simbolizē kāda drauga vai tuvinieka nāvi, kad tā atriebta. Asara var simbolizēt arī sēras - Eimija Vainhausa apgalvoja, ka viņas asaras tetovējums simbolizē bijušā vīra cietumā pavadīto laiku.

Foto: flickr.com

Enkurs

1980.gadu beigās tetovējumi bija 90% britu flotē dienošajiem. Arī mūsdienās šajā nozarē strādājošo cilvēku vidū tetovējumi ir ļoti izplatīti. «Tetovējums nereti atspoguļo indivīda piederību konkrētai sabiedrības grupai,» raksta sociologs Tonijs Lorencs. Flotē tetovējumi kalpoja arī praktiskiem mērķiem - pēc tiem labāk varēja atpazīt noslīkušos jūrniekus. Enkurs var nozīmēt gan to, ka jūrnieks šķērsojis ekvatoru, gan simbolizēt bojā gājušu jūrnieku vai simbolizēt cerību. Simbolu pētnieks, doktors Mets Loders uzskata, ka enkura tetovējumam mūsdienās vairs nav kādas konkrētas nozīmes.

Foto: flickr.com

Bezdelīga

Arī bezdelīgas formas tetovējumam ir cieša saistība ar jūrniecību. Tā kā bezdelīgas nekad nelido tālu jūrā, tās jūrniekiem bija pirmā pazīme par tuvojošos zemi. Tāpēc bezdelīgas kuģošanas nomocītajiem simbolizēja cerību. Bezdelīgu tetovējumiem iespējamas nebeidzamas kompozīcijas: divas bezdelīgas simbolizēja 10 000 jūras jūdžu, savukārt ar dunci caurdurta bezdelīga nozīmēja jūrā zaudēta drauga dzīvību. Interesanti, ka uz rokas vai kakla uztetovēts putns nereti ir arī cietumnieku simbols.

Foto: flickr.com

Delfīns

«Pirms mūsdienu tetovējumu buma sākuma tetovējumi parasti asociējās ar zemākās sociālās šķiras pārstāvjiem - noziedzniekiem, jūrniekiem, prostitūtām, karavīriem, piedzīvojumu meklētājiem, izvirtuļiem. Otrā svaru kausā savukārt atradās augstākās sabiedrības ekscentriķi, bagātie un aristokrātiskie,» tetovēšanas mākslas pretrunīgie aizsākumi skaidroti grāmatā «1000 tetovējumi».

Foto: flickr.com

Dāmu iecienītais delfīna tetovējums simbolizē duālismu - delfīns ir ūdens dzīvnieks, kurš elpo arī gaisu. Tie liek aizdomāties, ka mēs dzīvojam divās pasaulēs vienlaikus. Tāpat delfīni tiek asociēti ar gudrību.

Foto: flickr.com

Kaķi un tīģeri

Sanktpēterburgas cietuma sargs Dansings Baldajevs ieslodzīto tetovējumu pētīšanai veltīja 30 gadus savas dzīves. Savus novērojumus viņš apkopoja grāmatā «Krievu kriminālo tetovējumu enciklopēdija» trīs sējumos. Viņa novērojumi liecina, ka tīģeru un kaķu tetovējumi nereti cieši saistāmi ar ar zagļa arodu, šiem noziedzniekiem tas simbolizējot viņu izcelšanos. Viens pats kaķis nozīmējot to, ka zaglis darbojies viens, vairāki - ka darbojusies banda.

Foto: flickr.com

Slēptie kodi

Kanādas robežsardzes dienestu darbinieku vajadzībām, izrādās, izgatavota tetovējumu skaidrošanas vārdnīca, kas nereti ietver arī visai amizantus tetovējumu skaidrojumus. Robežsargiem ieteikts pievērst uzmanību burtu kombinācijai AFFA (Angel Forever, Forever Angel - Eņģelis mūžīgi, mūžīgi eņģelis), kas, uztetovēta uz pirkstu locītavām, varot nozīmēt bēdīgi slaveno motociklistu bandu «Elles Eņģeļi» (Hell's Angel). Uztetovēta cilpa varot nozīmēt indivīda saistību ar rasistisko kuklusklanu (Ku Klux Klan). VL apzīmējot «vida loca» (trakā dzīve). Taču ne viss vienmēr ir tā, kā izskatās: kāds vīrietis, uz kura pirkstu kauliņiem uztetovēts «naids» (HATE), varas iestādēm apgalvoja, ka tas apzīmē «mūžīga laime» (Happiness All Through Eternity).

Foto: flickr.com

Klauna seja

Saskaņā ar jau iepriekš minēto Kanādas robežsargu rokasgrāmatu klauna sejai ir nozīme «smejies tagad, raudi vēlāk» vai «dzīvo tagad, maksā vēlāk». Brīdināts, ka šāda dzīves filozofija nereti ir kontrabandistiem, kas robežu mēģina šķērsot ar narkotiku vai ieroču kravām.

Foto: flickr.com

Zirnekļa tīkls

Uz elkoņiem vai pleciem uztetovēts zirnekļa tīkls tradicionāli nozīmē nonākšanu cietumā. Vēl ar ieslodzījumu nereti tiek saistīti tetovējumi, kuros attēlots pulkstenis bez laika rādītājiem, ar cipariem rotāti kapakmeņi vai brūkoša cietuma ķieģeļu siena.

Foto: flickr.com

Taurenis

Psihe grieķu valodā (Psyche) nozīmē gan taureni, gan dvēseli. Taureņi daudzās kultūrās arī ir dvēseles simbols. Ņemot vērā to, ka taureņi izkūņojas no kāpuriem, šāds tetovējums nereti simbolizē arī pārmaiņas.

Foto: flickr.com

Sapņu ķērājs

Sapņu ķērāja tetovējums rotā gan amerikāņu dziedātāju Mailiju Sairusu, gan aktieri Zaku Efronu. Saskaņā ar iedzimto amerikāņu mitoloģiju sapņu ķērājs zīdaiņus sargā no visa ļaunā (abu minēto mākslinieku gadījumā, iespējams, no paparaci, skandāliem un apsēstiem faniem), tai pašā laikā cauri laižot visu labo (atkal - naudu, slavu, spiedzošus fanus).

Un ko īsti darīt, ja uz ielas sastopat jūrnieku, kuram uztetovēta no kaķa acs ritoša asara un tas viss atrodas sapņu ķērāja centrā? To, domājams, zina tikai pats tetovējuma īpašnieks. Lieki teikt, ka tetovēšanas māksla nav viennozīmīga - viens un tas pats simbols dažādiem tā valkātājiem var nozīmēt gluži pretējas lietas.

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu