Foto: Marika Ģederte piedalās Ziemassvētku vecīša skrējienā, uzvilkusi kostīmu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzņēmēja Marika Ģederte skrējienā piedalījās pirmo reizi un darīja to kopā ar dēlu, draugiem, kluba «Rīga Rīdzene» biedriem, kā arī Kosmetoloģijas koledžas studentēm un darbiniecēm. Marika sev apkārt savāca paprāvu pulciņu piedalīties gribošu personu un tādā veidā atbalstīja labdarības akciju.

«Esmu paliatīvās aprūpes biedrības (organizācijas, kurai vāca šo naudiņu - 20 smagi slimu bērnu dzīvības nodrošināšanai) krustmāte un arī rotariete, līdz ar to man bija dubults pienākums atbalstīt un piedalīties šajā pasākumā. Šogad skrējienā piedalījos pirmo reizi kopā ar draugiem, mūsu kluba Rīga Rīdzene rotariešiem, mana dēla klasesbiedriem un viņu vecākiem, kā arī manām Kosmetoloģijas koledžas studentēm un darbiniecēm. Liels visiem paldies, ka izrausāties ārā no siltās svētdienas gultas un tomēr devāties uz Doma laukumu, lai palīdzētu smagi slimajiem bērniem,» pateicīgi nosaka Marika.

Foto: no personīgā arhīva

Skrējiena distance nebija gara, 1,5 km, cauri Vecrīgai. Uzvelkot Ziemassvētku vecīša tērpu, bija tik karsts, ka skriešanas vietā dalībnieki nolēma ātri iet. Visi garāmgājēji māja ar roku un fotografēja, jo skats bija lielisks, tik daudzi lieli un mazi piedalījās skrējienā.

«Pēc Ziemassvētku vecīša skrējiena devāmies uz Līvu laukumu, kur noziedojām naudiņu «Eņģeļi pār Latviju» labdarības akcijai. Bērni savu sakrāto naudiņu atdeva labdarībai, un jāsaka, ka šodienas sirsnīgās emocijas vēl joprojām turpinās. Svarīgi ir tas, ka arī bērniem ir jāmāca, ka ir jāatbalsta šādi pasākumi un jāpalīdz,» stāsta Marika.

Foto: no personīgā arhīva

Šī bija gan pirmā reize kad Marika piedalījās šāda veida skrējienā, gan arī pirmā reize kad viņa mugurā vilka Ziemassvētku vecīša tērpu.

«Latvijā ir vairāki desmiti ģimeņu, kuras mājas apstākļos kopj smagi slimus bērnus, kuru dzīvības nodrošināšanai ik dienu nepieciešams speciāls medicīnisks uzturs jeb enterālie maisījumi. Bez speciālā uztura bērni nomirtu bada nāvē, jo vielmaiņas, ģenētisku vai neiroloģisku saslimšanu dēļ organisms nespēj uzņemt nepieciešamās uzturvielas. Smagāk slimiem bērniem ēdienu ievada ar speciālas zondes palīdzību, jo viņi paši to nespēj norīt. Bērnu vienīgās cerības ir vecāki un tuvinieki, kas mīl, palīdz, baro bērniņus un ik brīdi ir kopā ar tiem. Uz viņu pleciem ir visa ikdienas aprūpe – kopšana, cilāšana, mazgāšana un medikamentu ievade. Parasti kāds no vecākiem nestrādā, lai būtu kopā un rūpētos par slimo bērniņu,» Marika stāsta par Ziemassvētku vecīša skrējiena mērķi un to, kam tiek vākti līdzekļi.


Sieviete piebilst, ka Latvijas valsts diemžēl līdz šim nav palīdzējusi un radusi iespēju ieviest bērniem paliatīvās aprūpes nodaļas slimnīcās vai īpašas «hospice» mājas, kas kaut uz laiku atvieglotu bērna kopšanu, un jau 10 gadus nevar atrast mehānismu un līdzekļus ārstnieciskā uztura kompensēšanai.

Foto: no personīgā arhīva

Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība kopā ar sadarbības partneriem un «Ziedot.lv» ir vairākkārt vērsusies atbildīgajās institūcijās, tomēr risinājums vēl arvien nav atrasts. Visi cīniņi un pūles atrisināt radušos situāciju ir atdūrušies pret vienaldzību.

Foto: no personīgā arhīva

«Enterālie maisījumi ir svarīgi šo bērnu dzīvības uzturēšanai, un tos paraksta mediķi, rūpīgi izvērtējot pacienta stāvokli un vajadzības. Taču šo maisījumu iegāde pilnībā gulstas uz slimā bērna ģimenes budžetu. Ik mēnesi tam nepieciešami vidēji 200 EUR un gadā vairāk nekā 2400 EUR tikai medicīniskajam uzturam vien. Tomēr ne visām ģimenēm ienākumi atļauj medicīniskajam uzturam katru mēnesi izlietot 200 EUR, tāpēc aicinām ziedot, lai palīdzētu bērniem izdzīvot,» bērnu problēmu izklāsta Marika.

Ziedojumu kontus var atrast portāla «Ziedot.lv» mājas lapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu