Aktrise Zane Jančevska prezentē jaunu dziesmu programmu (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

Tautā iemīļotā aktrise Zane Jančevska 29.jūnija pēcpusdienā, savā dzimšanas dienā, prezentēja savu jauno tautasdziesmu un nostāstu programmu. Tautasdziesma vienmēr vienos mūsu tautu, palīdzēs vieglos un grūtos mirkļos, tieši šo informāciju visa koncerta garumā, dziedot dziesmas un stāstot stāstus, klausītājam nodeva skaistā aktrise.

Koncerts notika Brīvdabas muzeja Hernhūtiešu saiešanas namā. Vieta nav tipiska koncertiem, tāpēc daudzi viesi uz izvēlēto koncerta vietu nāca ar zināmu skepsi, bet, ieraugot atmosfēru, intīmo sveču gaismu un tautisko iekārtojumu, uzreiz saprata, kāpēc aktrise izvēlējās tieši šādu vietu koncertam.

Aktrise izpildīja dažādas tautasdziesmas vijoles, akordeona, kokles un klarnetes pavadījumā. Dziesmas programmā ir apvienotas no visiem četriem Latvijas reģioniem – Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales.

Dziesmas māca gan mīlēt, gan piedot, neizniekot savu laimi, kā arī vienkārši apdzied prieku, bēdas, neizdošanos, tautasdziesmas ir tik bagātīgas ar informāciju, ka liekvārdība tajās nav atrodama, tāpēc dziesmas jau no pašas pirmās nodziedātās rindiņas uzrunāja ikvienu koncerta apmeklētāju. Par spīti sliktajam laikam un lietum, saiešanas namā bija grūti atrast kādu brīvu sēdvietu.

Dziesmu programmai dots nosaukums «Dziesmu Dance», šāds nosaukums radies tāpēc, ka dziesmas ir dziesmas, bet dance - jo dzīvē nereti gadās, ka savstarpēji nesaistīti cilvēki aktrisi nosauc citā vārdā, ja nesauc viņu par Zani, tad tikai un vienīgi par Daci, bet Zanei ir versija, ka vārds Dace nav radies no vārda Dārta vai Doroteja, bet no senlatviešu vārda Dance, saliekot kopā šos vārdus, radās «Dziesmu Dance».

Pirms katras dziesmas Zane pastāstīja kādu stāstu no savas bērnības gadiem, savu ģimenes locekļu dzīves vai senus tautā zināmus nostāstus un teikas, tā paspilgtinot dziesmu jēgu, izceļot morāli, sniedzot sadzīviskus padomus un parādot, ka mūsu senči bijuši gudri, bet ar savu humoriņu.

Kā vienu no labākajiem stāstiem var minēt stāstu par bagātu saimnieku, kurš nesaprata, kā lai saprot, kura meita ir īstā un kurai viņš patīk tikai naudas dēļ. Kāds saimniekam deva padomu sarīkot dančus, uz tiem ielūgt pilnīgi visas ciema meitenes, pašam uzrāpties liepā pie mājas, nomest uz sliekšņa slotu un vērot meitenes; saimnieks tā arī izdara. Nāk pirmā meitene, pārlec pāri slotai un ieiet mājā, nāk otrā, nolamājas par to, kāpēc pie durvīm mētājas slota, un ieiet mājā, tā izdara visas meitenes, izņemot vienu, tā viena izrādījās pretējās mājas kalpone, to arī kungs apprecēja. No tā laika ir radies teiciens – neatstāj slotu guļam, var gadīties, ka atstāj guļam savu laimi.

Zane ļoti lepojas ar savu ģimeni, tās spēcīgumu, tāpēc ir tikai loģiski, ka daudzi stāsti koncerta laikā ir tieši par viņai tuvajiem. Stāsts, kurš ikvienam izraisīja smaidu, ir par viņas vecmāmiņu Lavīzi, kura reiz stāstījusi aktrisei, kādu lielu kaunu piedzīvojusi, kad pie puišiem gājusi. Citas meitas lietojušas smiņķi un piedāvājušas to arī Lavīzei, meitene atteikusies, jo uzskatījusi, ka ir gana jauna, lai neko tādu nelietotu, beigu beigās meitas pierunājušas viņu uzlikt pūderi uz degungala, un tad arī bijis lielais kauns. Jo Lavīze nekad nav sēdējusi malā, vienmēr aktīvi metusies dejās, un tad Miķelis dejojot jautājis, kas viņai ir ar to degungalu, kaut kas esot uzbiris. Lavīze to uztvērusi kā lielu kaunu un raudot gājusi mājās, pārējās meitas, braucot mājās, pret rītu to panākušas.

Šādi jautri un pamācoši stāsti vijās cauri visām dziesmām, savienojot tās vienā lieliskā stāstā.

Koncertu apmeklēja gan aktrises kolēģi, radinieki, gan talanta cienītāji. Ikvienam vēl ir iespēja doties uz kādu no diviem atlikušajiem Zanes Jančevskas koncertiem.

Koncerti notiks 2.jūlijā 19.00 Jāņa Akuratera muzejā un 3.jūlijā 21.00 mūzikas un teātra restorānā «Happy Days & Nights».

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu