Kam tika Mārtiņa Freimaņa mantojums? (70)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aptuveni pirms diviem gadiem Latvijas iedzīvotāji piedzīvoja traģisku notikumu – bojā gāja mūziķis Mārtiņš Freimanis. 27. janvārī apritēs divi gadi, kopš dziedātājs devās aizsaulē, tomēr mantojums sadalīts tikai tagad. Autortiesību mantiniece ir vecmāmiņa, kur Mārtiņš saticis vien pāris reizes dzīvē.

Kopš Mārtiņa Freimaņa nāves visi ienākumu no viņa mūzikas atskaņošanas nonākuši aģentūras AKKA/LAA glabāšanā. Nu ir pieteicies mantinieks, kuram ar dokumentiem viss ir kārtībā, turklāt tas ir Freimaņa radinieks. Mārtiņa tuvinieki apliecināja, ka nopelnītā nauda nonāks viņa mātes ģimenē. Mantiniece ir dziedātāja vecmāmiņa no mātes puses. Peļņu par Mārtiņa atskaņoto mūziku izmaksās 3 reizes gadā un tās apjoms būs atkarīgs no tā, cik bieži tiks atskaņota Freimaņa mūzika. Gada laikā Mārtiņa vecmāmiņa varētu saņemt ap 3 vai 4 tūkstošiem latu.

Tuvākie cilvēki pirms nāves Mārtiņam bija ar tēva otro sievu Intu un pusmāsu Ilzi.Mārtiņa tēvs un māte bija miruši, tādēļ vistuvākais cilvēks izrādījies – mātes māte, lai gan Mārtiņš vecmāmiņu apciemojis vien pāris reizes. Viņa bija galvenā pretendente uz mūziķa mantojumu, kurā ietilpa arī daļa no Liepājas dzīvokļa, tomēr Inta un Ilze dalīt dzīvokli nevēlējās. To bija iegādājusies mūziķa tēva sieva Inta. Agrāk dzīvoklī dzīvoja Mārtiņa tēvs, taču vēlāk tas pienācās Freimaņa tēva bērniem. Beigās vecmāmiņa no dzīvokļa daļas atteikusies un Ilze, atgriežoties no Anglijas, varēja nokārtot dokumentus, kļūstot par vienīgo dzīvokļa īpašnieci.

Mārtiņa tuvinieki nebija vienīgie, kuri cerēja uz ienākumiem no mantojuma. Mārtiņa Freimaņa domubiedri izteica cerību, ka daļa no ienākumiem varētu nonākt mūziķa fondā. Fonds radās pēc Freimaņa nāves un pastāv, lai atbalstītu dzīvnieku patversmes, jaunos mūziķus, tāpat tas izdeva Freimaņa pēdējo dzejoļu krājumu un lepojas ar 20 000 latu lielu ziedojumu biedrībai «Dižvanagi», kura rūpējas par bērniem ar īpašām vajadzībām. Mārtiņš dzīves laikā atbalstīja organizāciju «Dižvanagi», tādēļ tiek pieņemts, ka par šādu ziedojumu viņa vārdā, mūziķis ļoti priecātos.

Jāpiebilst, ka Mārtiņa radinieki no mātes puses organizācijas darbībā neiesaistās un fonda pasākumus neapmeklē.

Koncertā «Dzīve kā košums», kurš norisinājās neilgi pēc Mārtiņa nāves tika savākti 45 149 lati, toreiz vairāk kā 12 000 latu tika atvēlēti Mārtiņa Freimaņa pieminekļa izveidei. Mūzikls «Mans draugs Mārtiņš Freimanis» pagājušajā gadā fondam savāca 22 000 latus. Koncertu organizatori atklājuši, ka par katru šādu pasākumu aptuveni 5 000 latu nonāk AKKA/LAA un daļa naudas tiek maksāta mantiniekam.

Komentāri (70)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu