Asinsvadu kaprīzes var ārstēt!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Ja asinsvadiņi ir tuvu ādai, tad, sākot paplašināties, tie rada apsārtumu. Tā izskaidrojami rožainie vaigi un deguns jeb kuperozā āda, kas sagādā diskomfortu. Izrādās, ka traucējošo problēmu ir iespējams atrisināt samērā vienkārši.

Kad asinsvadi sāk paplašināties, uz vaigiem un deguna redzamas sīkas, mazas dzīsliņas, turklāt fonā ir apsārtums un āda pastiprināti reaģē uz aukstumu, karstumu, asiem ēdieniem un fizisko slodzi.

Kuperozās ādas īpašnieku asinsvadiņiem ir tendence pamazām progresēt, dzīsliņas sākotnēji ir sārtas, bet ar laiku var būt zilganīgas un radīt nevēlamu vai pat traucējošu izskatu.

Vēl viens iemels, lai laikus ārstētu kuperozo ādu, ir īpašā mikrovide, kurā labāk iedzīvojas mikrobi, tāpēc, atliekot procedūras, var iedzīvoties ādas slimībās.

Kuperozā āda var parādīties arī uz augšstilbiem, taču sejas āda ir plānāka un kapilāru tīkls sazarotāks, tāpēc tā visbiežāk skar seju.

Asinsvadiņi aktivizējas un kļūst redzami sievietēm grūtniecības periodā un pēc tam. Ādai ir tendence gadu gaitā mainīties, tāpēc nevēlamie asinsvadiņi var likt par sevi manīt pēc četrdesmit gadu vecuma.

Asinsvadiņu izplešanos pavisam apstādināt nevar, taču uz ilgu laiku visus defektus novērst un redzamos asinsvadiņus koriģēt iespējams ļoti efektīvi.

Procedūras

Foto lāzera procedūra iedarbojas asinsvada atrašanās vietā, jo lāzera stars piesaistās krāsu svārstībām. Asinsvads tiek aizlipināts koncentrēta gaismas stara iedarbībā. Rezultāts redzams jau pēc dažām dienām, un ir iespējams panākt tādu efektu, kāds ir asinsvadiņu neskartajās vietās. Ja problēma ir samilzusi, tad procedūra ir jāatkārto ik mēnesi divas līdz trīs reizes. Tad rezultāts ir stabils un noturīgs. Lāzerprocedūra aizņem trīs līdz piecas minūtes, un fiziski var just nelielu karstumu. Vidējā cena, ja jāapstrādā vaigi un deguns, ir 40 lati.

Punktveida lāzers labi noder tad, ja asinsvadi novietojušies izliekumos, piemēram, apkārt degunam.

Termokogulatora procedūras ir ieteicamas tad, ja asinsvadi ir novietoti dziļi zem virsējās ādas kārtas, jo lāzeram ir noteikts iekļūšanas dziļums – 2 milimetri, tālāk tas netiek. Ja asinsvads ir plīsis dziļāk, veidojas zemādas «zvaigznītes». Termokogulators ar mikroadatiņu asinsvadu piededzina. Šāda procedūra maksā apmēram 10 latu, un tās laikā var just nelielu adatas dūrieniņu.

Profilaksei

Profilakses nolūkos kuperozajai ādai aptiekās ir pieejamas dažādas ārstnieciskās kosmētikas sērijas. Krēmu lietošana vien asinsvadiņus nesamazinās tik labi kā koriģējošās procedūras, taču nostiprinās asinsvadu sieniņas, lai apturētu to plīšanu.

Lai maskētu kosmētiskos defektiņus un aizsargātu jutīgu ādu no tiešas apkārtējās vides iedarbības, ieteicams lietot pūderi, pūderkrēmu vai maskējošo zīmuli.

Aukstums asinsvadus nostiprina, tāpēc katru rītu ieteicams iemasēt seju ar sasaldētiem ledus gabaliņiem vai sasaldētu melno vai zāļu tēju.

Konsultējusi skaistumkopšanas klīnikas «4. dimensija» ārste kosmetoloģe Sandra Vizule

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu