Kā Mārtiņdienu atzīmē sabiedrībā pazīstami un mīlēti Mārtiņi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: personīgais arhīvs

10. novembrī Latvijā tiek atzīmēta Mārtiņdiena, kura simbolizē ziemas sagaidīšanas svētkus. Pēc Saules kalendāra Mārtiņdiena iezīmē viduspunktu starp rudens saulgriežiem un ziemas saulgriežiem. Kā šos svētkus svin tautā pazīstami un mīlēti Mārtiņi?

Foto: Publiciātes foto

Dziedātājs un radio «Capital FM» ētera balss Mārtiņš Ruskis Mārtiņdienu konkrēti nesvin, jo nav izveidojušies rituāli šo gadu garumā.

«Cenšos gan kaut minimāli atzīmēt vārda svētkus, bet ar tradīciju pildīšanu nekad neesmu aizrāvies. Arī šogad Mārtiņdiena paies, cītīgi strādājot. Diena izplānota līdz pat vēlam vakaram,» nosaka Mārtiņš.

Dziedātājs piebilst, ka nejauši ir tā sagadījies, ka viņa draugu lokā ir vairāki Mārtiņi, un šajā vasarā puiši sprieduši, ka jārīko kāds Mārtiņdienas festivāls un jāievieš pašiem sava tradīcija, bet plāns atlikts uz nākamo gadu.

Foto: personīgais arhīvs

Dejotājs, šova «Dejo ar zvaigzni» dalībnieks Mārtiņš Kagainis priecājas, ka šogad savā vārda dienā viņam nekur nav jāuzstājas, nav jāstrādā, tātad, varēs atzīmēt Mārtiņdienu.

Pateicoties darbam savā svētku dienā, līdz šim nav izveidojušās nekādas konkrētas tradīcijas Mārtiņdienas atzīmēšanai.

«Atceros tik to, ka pirms diviem gadiem pirmo reizi uz Mārtiņiem ēdu zosi, kuru ģimenes draugi bija pagatavojuši. Bija varen gardi,» atceras Mārtiņš.

Šogad dejotājs kopā ar draugiem ir izdomājis aktīvākas aktivitātes nekā vienkārši sēdēšana pie galda.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu