Zane Jančevska nebaidās no eksperimentēšanas virtuvē (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sejas.lv

Nacionālā teātra aktrise Zane Jančevska labprāt, kad viņai ir laiks un iedvesma, gatavo ēst. Galvenais, lai ir ēdāji, kuri novērtē aktrises centienus. Zane nebaidās no eksperimentēšanas virtuvē un labprāt izmēģina jaunas receptes.

Aktrise jau no agras bērnības nebaidās eksperimentēt virtuvē un prot pasmieties par savām mazajām neveiksmēm.

Zane atceras, ka vienpadsmit gadu vecumā vasarā viņa mammai ar tēti gatavoja vakariņas. Vienu dienu vakarā bija paredzēts uzcept vistu un kaimiņu meitene, kura vienmēr nāca talkā ēdiena gatavošanas procesā, nevarēja tikt.

«Man bija jātiek galā pašai. Tā kā zināju, ka tas ir nopietns pasākums, ķēros klāt gatavošanai jau uzreiz pēc brokastīm. Viss gāja labi, cepu vistu gabaliņos, sapratu - ir pienākusi reize, kad vista ir jāapgriež uz otru pusi, bet to nevarēju izdarīt, jo, tiklīdz noņēmu vāku, ārā šāvās karsta eļļas strūkla,» smejas Zane.

Aktrise vistu cepa pannā, kura līdz pusei bija pielieta ar eļļu, lai tikai nepiededzinātu ēdienu. Zane saprata, ka nedrīkst mammai un tētim vakariņas nesagādāt, bija jāizdomā kas radošs, kā vistu apgriezt uz otru pusi.

Foto: Sejas.lv

«Mans tētis brauca ar motociklu. Sameklēju viņa ādas jaku, ķiveri, brilles, uzvilku arī lielos motociklistu cimdus un tādā ekipējumā devos apgriezt vistu uz otru pusi, un man izdevās. Tētis neko nepamanīja, notīrīju visu un jaka izskatījās spīdīga un ieeļļota. Tajā reizē sapratu, ka eļļas deva jāsamazina, bet par sviestu to tad vēl nesapratu,» smejas Zane.

Aktrise stāsta, kā restorānā nobaudījusi garšīgu ķirbja kūku. Zanei patīk garša, kura veidojas, kad ķirbis tiek termiski apstrādāts.

Vēlāk žurnālā skatuves māksliniece pamanījusi kūkas recepti, atradusi sastāvdaļas un veidojusi mīklas masu.

«Receptē bija teikts, ka jāizmanto kilograms sviesta, negribēju tik treknu kūku, tāpēc pievienoju sviestu mazāk. Ieliku visu cepeškrāsnī un skatījos, kā mana kūka peld sviestā,» kūkas cepšanas procesu atklāj Zane.

Foto: Sejas.lv

Zane vēlreiz pārlasīja recepti, un izrādījās, ka bija jāpievieno simts grami sviesta, nevis vesels kilograms. Kūka izdevusies garšīga, bet ļoti trekna. Vēlāk torte tika izveidota ar pareizo sviesta daudzumu un arī garšojusi lieliski.

«Trešais mans eksperimentu stāsts, kurš nāk prātā, ir kā es gatavoju krievu nacionālo ēdienu – kāpostu pīrāgu. Tas sanāca pilnīgi neveiksmīgs, turklāt patērēju ļoti daudz laika. Sāku raudāt, biju apsolījusi ģimenei ko garšīgu un interesantu, neviens neēda, bet gaidīja, kad pīrāgs būs gatavs. Visi apēda pa karotītei un viss,» stāsta Zane.

Pīrāgs tika gatavots, vadoties pēc sajūtām, kādas šarmanto aktrisi pārņēma, Krievijā iekožoties kāpostu pīrāgā, likās - sastāvdaļas un gatavošanas veids ir ar garšas kārpiņām jūtams, bet nekā.

Foto: Sejas.lv

«Nebaidos eksperimentēt, man patīk gatavot ēst, ja ir iedvesma, laiks un ēdāji, es labprāt to daru. Šobrīd bērniem mācos virsū ar veselīgu ēst gatavošanu. Uzzināju, ka ir tāds kurzemnieku ēdiens, kurā ir samalti, īpaši apstrādāti graudi, daudz šķiedrvielu. No rītiem šādus graudus ieberu jogurtā un ēdu brokastīs. Viegls ēdiens, kurš dod spēku,» brokastošanas paradumus atklāj Zane.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu